Een jaar zonder tv. Hoe bevalt dat?

Vroeger
Vroeger hadden wij thuis alleen antenne waardoor we alleen Nederland 1,2, en 3 konden kijken. Programma’s als telekids, GTST of andere programma’s die op de andere zenders kwamen heb ik nooit gezien. Een gemis? Voor mij zeker niet. Ik wist niet beter, zat op een reformatorische basisschool waar meer van de helft van de klas helemaal geen tv had. En er waren genoeg andere programma’s op zenders 1, 2, en 3 die wij thuis volgden. Ik was altijd grote fan van de AVRO droomshow op zaterdagochtend, de ark van Stekeltje van de EO en als gezin zaten wij vrijdagavond aan de buis gekluisterd voor TROS Love Letters.

Op mezelf
Toen ik in 2011 op mezelf ging wonen wist ik 1 ding heel zeker: Ik wilde een tv met alle zenders en de hele dag kunnen kijken wanneer ik zin had. Want wij hadden thuis ook zo’n stomme regel dat wij niet de hele dag voor de tv mochten zitten. Het voordeel van op jezelf wonen is dat je dan ook zelf mag bepalen wanneer je wat kijkt. Daar heb ik dan dus ook flink gebruik van gemaakt die eerste periode.

Niet letterlijk
Nu is het niet zo dat ik de afgelopen jaren letterlijk de hele dag voor de tv zat. Ik keek wel zo veel en bewust mogelijk, soms met 1 oog naar het beeld en 1 oog naar het gasfornuis. De hele dag je tv aan hebben maar niet in de kamer aanwezig zijn of je tv aan hebben met visite heb ik nooit begrepen. Maar het was alsnog veel. Er is ook gewoon veel te veel te zien. 24/7 is er wel iets te zien en als er op dat moment niks interessants is kun je altijd nog een hele week terugkijken of opnemen. Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat ik eigenlijk een agenda nodig heb alleen al om alle programma’s (terug) te kunnen kijken. Ieder vrij moment besteedde ik aan tv kijken. Zodra ik thuis kwam uit mijn werk was het eerste wat ik deed de afstandsbediening zoeken en zorgen dat beeld en geluid de woonkamer vulde.

Grote verandering
Maar toen ik vorig jaar oktober naar Australië vloog veranderde mijn tv gebruik uiteraard ook drastisch. Ik had mijn abonnement gewijzigd wat ik tot mijn blijdschap ook uiteraard merkte in de rekeningen. Buiten Europa is RTL gemist kijken niet mogelijk dus veel programma’s vielen al af. En ik miste dat totaal niet. Alleen de all you need is love kerstspecial en expeditie Robinson kan ik mij herinneren heb ik via Youtube terug gekeken. Ik had daar ook ten opzichte van hier thuis ook veel minder tijd om tv te kijken waardoor ik veel beperkter en selectiever werd. NPO gemist en Youtube waren mijn meestgebruikte apps als het om programma’s terug kijken ging. Want minder kijken dat vond ik geen probleem. Maar helemaal niks meer vond ik wel een iets te grote verandering.

Rust
Het viel me op wat een rust het gaf om minder bezig te zijn met al die programma’s (terug) te kijken, tijd had voor andere dingen (zoals nu deze blog typen bijvoorbeeld) en op een christelijk tijdstip naar bed ging i.p.v. tot middernacht bezig zijn met al die programma’s die van mezelf moest (terug)kijken. Daarom besloot ik toen ik in april terug kwam in Nederland dat ik deze gewoonte vol wilde blijven houden. Ik wist dat als ik weer een volledig tv abonnement zou nemen ik dan weer in mijn oude gewoonte zou terugvallen en dat wilde ik voorkomen.

Alles online
Inmiddels zijn we 7 maanden verder en het leven zonder tv bevalt nog steeds prima. Ik heb mijn tv toestel nog wel staan. Maar gebruik deze alleen zo nu en dan om groter beeld te hebben en om dvd’s te kijken. Ik kijk nu alles wat ik wil zien online terug op mijn laptop of telefoon. Ik kijk daardoor minder maar wel bewuster en echt alleen naar programma’s die mij interesseren. Wellicht daarover later meer.
Heel soms mis ik het dat ik niet met 1 klik op de knop beeld heb en dat ik veel programma’s die ik voorheen dagelijks volgde (o.a. Counting on, Outdaughtered, Sisterwives, Say yes to the dress)niet meer zo makkelijk, of helemaal niet meer, kan zien maar die momenten zijn gelukkig zeldzaam. Als ik echt iets wil zien is er gelukkig nog youtube.

Aanrader
Of ik nooit meer een tv-abonnement aansluit durf ik niet te zeggen. Stel dat ik ooit een partner ontmoet die het wel wilt ga ik er geen ruzie om maken. Maar voorlopig blijft het zoals het nu is. Waar ik een aantal jaar geleden niet kon begrijpen hoe iemand kon leven zonder tv in huis kan ik nu zeggen dat ik het volledig begrijp. Ik zou het iedereen ook willen aanraden om eens een maand je tv uit te zetten en te kijken wat een rust het je kan geven en te kijken of je het daarna nog mist.

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Eén opmerking over 'Een jaar zonder tv. Hoe bevalt dat?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: