Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar

Afgelopen zondagochtend tijdens de dienst begon de gastspreker met de vraag: Wie is dit jaar begonnen met goede voornemens? Maar weinig mensen staken hun hand op. Ik zelf ook niet. Goede voornemens, dat is toch zo cliché en een jaarlijks terugkomend iets wat toch nooit lukt? Iedereen begint er vol goede moed aan om het na 2 weken al weer op te geven. Volgens wetenschappers gooien we na twaalf dagen onze goede voornemens weer aan de wilgen om terug te vallen in ons oude patroon. Althans, de meeste mensen dan.

Maar tijdens de preek dacht ik: Wacht eens! Ik heb wel, 1 goed voornemen en ik ga er gewoon vanuit dat het mij gaat lukken.

Mijn goede voornemen voor het komende jaar is namelijk om dagelijks een deel uit de Bijbel te lezen. ‘Ken je die dan nog niet uit je hoofd Lot?’ Nee, sterker nog, er zijn gedeeltes die ik nog nooit heb gelezen. Ik ga niet hele lappen tekst lezen maar kleine stukjes zodat het overzichtelijk blijft. Het is iets wat eigenlijk als christen vanzelfsprekend zou moeten zijn maar ik merk dat het er helaas vaak tussenuit schiet. Vroege ochtenddienst en geen tijd, ’s avonds laat ben ik te moe, onregelmatige dagen zodat ik niet een vast tijdstip kan inplannen en ik eet vaak (lees: altijd) op de bank met YouTube of een ander filmpje voor me. Ik geef toe: dat is niet zoals het zou moeten, maar jezelf horen kauwen of tijdens het eten naar de muren kijken is nu ook geen pretje. Daardoor sla ik regelmatig het Bijbellezen over. En dat terwijl ik het wel belangrijk vind om te doen. Want nee, ik heb zoals ik al schreef de Bijbel nog niet helemaal uit en ken het ook niet uit mijn hoofd zoals sommige mensen denken.

Even de feiten op een rij: De Bijbel bestaat uit 66 boeken met allemaal verschillende verhalen geschreven door ongeveer 40 schrijvers in een periode van 1500 jaar. Het is dus niet 1 boek/verhaal geschreven door 1 persoon wat veel mensen denken. De Bijbel in zijn geheel is beschikbaar in 511 talen en in 2650 talen is tenminste 1 Bijbelboek beschikbaar.
Wat mij zo inspireert aan de Bijbel is ten eerste omdat het hét belangrijkste boek is voor christenen, maar ook omdat het vol staat met totaal verschillende verhalen: Bekende verhalen die zo bijzonder/inspirerend waren dat er zelfs films en musicals over zijn gemaakt. Verhalen de geschiedenis van Israël, wist je hoe het komt dat we allemaal een andere taal spreken, of dat duizenden jaren voor de geboorte van Jezus al tot in details geschreven stond waar Hij geboren zou worden en hoe Hij zou sterven?
Verhalen die het goed zouden doen in de huidige politie- of soapseries, verhalen over de toekomst: christenen geloven dat er ooit een dag komt dat Jezus terug komt en er dan een nieuwe Hemel en nieuwe aarde zal komen.
Er staan verhalen in hoe je met elkaar om moet gaan; de #doeslief bestond al in de tijd van Jezus en bijvoorbeeld dat je iemand niet moet beoordelen naar zijn uiterlijk. En er staan gedichten,poëzie, wijze uitspraken (de Spreuken) die je vandaag de dag nog kunt toepassen en muzieknummers (de Psalmen) in de Bijbel. Zelfs al lees je een gedeelte tien keer, dan kan er de elfde keer toch iets tussenuit springen wat je nooit was opgevallen. Ook al wil je niet de hele Bijbel lezen en geloof je niet in God, dan nog kun je gedeeltes uit de Bijbel lezen als geschiedenisroman bijvoorbeeld of als poëzie.

Wist je trouwens dat er meer dan 20 Nederlandse Bijbelvertalingen zijn? En daarnaast ook voor elke leeftijdscategorie een exemplaar, vanaf de babybijbel en zelfs de Bijbel in straattaal? Door de vele vertalingen is er altijd 1 die het dichtst bij iemand past.

Thuis hadden wij onder andere de kijkbijbel en op de zondagsschool en op school vertelde de (zondagsschool)juf de verhalen en leerden we verschillende namen&feiten uit de Bijbel. Daarnaast keken wij thuis fanatiek naar de EO-serie ‘de rooie draad’ waarin verhalen uit het Oude Testament werden nagespeeld waardoor je een duidelijk beeld kreeg van dat verhaal.
De meeste verhalen kan ik nu dus wel dromen maar toch zijn er nu nog steeds Bijbelboeken die ik nog nooit heb gelezen of liever oversla. Puur omdat het me niet aanspreekt (de wetten bijvoorbeeld) of omdat ik geen idee heb wat er mee wordt bedoelt en wat ik er nu mee kan. Maar ook deze boeken staan er niet voor niets in en ik wil toch ooit kunnen zeggen dat ik alles heb gelezen. Daarom besloot ik om de hele Bijbel eens uit te lezen.

Nu ligt het meeste voor de hand om te beginnen bij het begin, Genesis in dit geval en dan eindigen bij Openbaringen. Daar ben ik ooit eens vol goede moed mee begonnen maar haakte af toen ik in het 3e Bijbelboek Leviticus kwam. Dit Bijbelboek staat vol wetten en regels wat en hoe de Israëlieten moesten offeren. Iets wat we vandaag de dag niet meer doen dus mijn motivatie werd steeds minder waardoor ik er maar mee stopte. En dat terwijl het er niet voor niets in staat en je er ook van kunt leren hoe het in die tijd was.

Dus ik ging verder zoeken en nadenken: Hoe kan ik de hele Bijbel lezen zonder dat het een must wordt én dat ik het begrijp. Toen vond ik voor mij dé oplossing: Bible in one year. Via Groot nieuws radio, de christelijke radiozender van Nederland kwam ik bij dit initiatief: https://bijbeljaar.nl/. Iets wat voor mij, tot nu toe erg goed werkt. Je kunt in een jaar tijd de hele Bijbel doorlezen. Inschrijven was eenvoudig en ik krijg nu dagelijks een mailtje met daarin verschillende gedeeltes uit de Bijbel, Oude- en Nieuwe Testament en Psalmen met daarbij uitleg. Als je het helemaal doet duurt het ongeveer een half uur per dag. Je kunt ook kiezen om de helft te lezen en er 2 jaar over te doen. Die optie ga ik nu doen.
Omdat het wordt uitgelegd en omdat het steeds kleine stukjes zijn is het makkelijker vol te houden.
Dus eind volgend jaar, of misschien wel eind van dit jaar hoop ik de hele Bijbel te hebben gelezen. Dat duurt inderdaad lang, maar ik heb geen haast en doe er liever wat langer over en dat het nog leuk blijft dan dat ik met tegenzin puur letters ga zitten lezen. Voor nu ga ik er vol goede moed tegenaan.

Heb jij goede voornemens voor dit jaar?

Liefs Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: