Happy birthday voor mijn jongste zus.

Zaterdagmiddag 10 februari 1996. Vanuit het ziekenhuis in Dirksland belde mijn moeder mijn zus en mij op met het nieuws dat we een zusje hadden gekregen. Mijn reactie als 4 jarige: ‘Dat wilde ik helemaal niet! Ik wilde een broertje.’ Goede eerste reactie hé.
Inmiddels ben ik na 24 jaar wel gewend dus daarom een blog over mijn kleine, jongere zusje.

Toen m’n moeder zwanger was van Emmelie wisten we nog niet hoe de baby zou gaan heten. Dus elke avond wreef ik over de buik en zei dan: Welterusten baby. Op een avond vroeg ma, gewoon om te kijken wat de reactie zou zijn: De baby moet ook een naam, hoe zullen we de baby noemen? Ik was op dat moment groot fan van Elly&Rikkert dus de baby moest dan ook Elly&Rikkertje gaan heten. Elly&Rikkert is een duo dat al 50 jaar samen christelijke liedjes schrijf en zingt. Van vrijwel alle Bijbelverhalen hebben ze wel een liedje gemaakt. Heel vreemd, maar dat vond ma dus geen goed idee. Dan zou het als het een meisje wordt Elly kunnen heten en een jongen Rikkert. Volgens mij werd het een meisje en dus Elly. Sindsdien zei ik ook elke avond: Welterusten Elly en was het niet meer de baby maar Elly.
Alleen vonden m’n ouders Elly niet zo hip voor 1996 en Judith, Charlotte en Elly ook niet leuk klinken. Maar toen las m’n moeder in een boek de naam Emmelie en vond dat wel beter passen.
Zo zijn we dus op de naam Emmelie gekomen. Grappig hè!

Mijn voorgevoel bleek dus te kloppen, ik had een zusje. Goeie vraag waarom ik dan als eerste reactie zei dat ik een broertje wilde. Sterker nog, de volgende ochtend gingen we naar de kerk en naar de zondagsschool waar ik tegen de juf vertelde dat ik een broertje had gekregen. Tja, die wist het toen ook niet meer, de één zei een zusje en de ander een broertje. Wat is het nou?

Ik weet nog dat de dag daarna op maandagochtend m’n vader met een boodschappenkrat vol met beschuit met muisjes op school kwam. Het was tijd voor pauze dus ik was in de gang om m’n eten drinken te halen. Hoe het kan weet ik niet maar ik had nog helemaal niet verteld dat ik een zusje had gekregen. Dus maar even de juf ingelicht die daarna gelijk beschuit kon eten.
We zaten toen op een best kleine school in Goedereede met dubbele klassen in 1 lokaal. Ik zat in groep 1, dus ik trakteerde voor groep 1/2, mijn zus in groep 3, dus trakteerde voor groep 3/4 en onze moeder gaf aan groep 5 t/m 8 godsdienstles. Zodoende trakteerden we voor de hele school.

Vele jaren later…

Inmiddels zijn we vele jaren en woont en zit ze in het einde van haar studie Chinees in Maastricht. ‘Huh Chinees?’ Is vaak de eerste reactie die ik krijg als ik dat zeg. Ik heb haar ook wel eens gevraagd waarom nou Chinees? Er zijn toch genoeg talen die stukken makkelijker zijn? Haar reactie: ‘Geen idee. Maar het is helemaal niet moeilijk hoor! Als je weet wat een karakter betekent is het best simpel’…
Oh en naast studie Chinees leert ze zichzelf ook nog Koreaans aan en vertaald ondertitelingen vanuit het Koreaans naar het Nederlands. Why not.

Nu is mijn Chinees waarschijnlijk net zo belabberd als die van jou. Het enige wat ik kan is het eten. Maar met een zus die het studeert en er 5 maanden is geweest leer je ook nog wel eens wat. Dus een wist je dat over het Chinees:
Wist je dat in het Chinees elke oom en tante en andere benaming heeft? Zo weet je precies als het over een oom gaat dat het bijvoorbeeld over de broer van de vader gaat die ouder is dan de vader. Of om een tante die is aangetrouwd van moeders kant en ouder dan de moeder is. Super handig toch! Hoef je niet te vragen welke oom of tante nu wordt bedoelt.
Ook is de grammatica best makkelijk (als je het begrijpt uiteraard) het is gewoon altijd hetzelfde: Ik loop, jij loop, wij loop. Ideaal!
Als grote zus, die echt bar weinig begrijpt van die taal ben ik toch wel trots dat zij het gewoon doet. En vooral nu met wie is de mol in China is het toch wel handig extra verborgen aanwijzingen te krijgen ;).

Geen feestje vandaag. Helaas is Maastricht niet in de buurt. Wij wonen sowieso alle drie als zussen helaas best ver uit elkaar (Dichtstbijzijnd is m’n oudste zus met 108 km afstand in Ede). Dus we zien elkaar misschien 2/3 keer per jaar. Dat krijg je als ze gaan studeren en niet meer terug komen naar Flakkee.
Dus, heb je broers en of zussen die in de buurt wonen, indien mogelijk, koester de band die je hebt.

Heb jij broers of zussen en een goede band met ze?

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: