Van voedselbank naar spaarbank

Kredietcrisis
In 2012 slaagde ik voor mijn Helpende Zorg en Welzijn opleiding en ging daarna aan de slag in een verzorgingshuis in bij mij in de buurt. Al snel bleek het werk als verzorgende totaal niet bij me te passen en op advies van mijn leidinggevende ben ik na 6 weken gestopt met het werk. Omdat in die periode de kredietcrisis bezig was, werd ik overal waar ik solliciteerde afgewezen. Ik wilde graag als medewerker welzijn aan de slag maar dat leek wel onmogelijk. Dus dan ga je al snel op andere banen solliciteren, wat helaas ook niet lukte. Zeer frustrerend! Ik leefde van een uitkering en soms kreeg ik dan een baan van een paar dagen of een paar uurtjes per week. Niet genoeg om van rond te komen waardoor ik steeds moest puzzelen hoe ik financieel de maand door te komen en daardoor ook een lange periode afhankelijk ben geweest van de voedselbank.

Muursticker die al jaren aan mijn muur zit geplakt

Ver achter mij
Gelukkig ligt deze periode nu heel ver achter mij. Ik bedoel, hallo! Vorig jaar ben ik een half jaar naar Australië geweest dat kost een paar centen. Maar daar heb ik dan ook wel flink voor gespaard uiteraard.
En ik heb nu een leuke baan waar ik praktisch fulltime aan het werk ben. Oké nu tijdens deze periode weer helemaal niet. Maar dat is nog steeds niet te vergelijken met jaren geleden. Toen zat ik werkloos thuis en wist ik niet wanneer ik een baan zou vinden. Nu zit ik thuis maar weet wel dat ik straks weer aan het werk mag gaan. De vraag is alleen, wanneer? Doordat ik nu weer thuis zit gaan m’n gedachten soms weer terug naar die periode en vraag ik me dan ook af, hoe deed ik het ook alweer toen?

Vanzelfsprekend
Geld uitgeven lijkt vaak zo vanzelfsprekend. Alles is vanaf de bank aan te schaffen. Paar klikken op de knop en vandaag bestelt is morgen in huis. Het is zeker niet zo dat ik nu ik niet meer in de bijstand zit nu een gat in m’n hand heb. Ik ben me nog wel bewust van mijn inkomen en uitgaven, altijd geweest en hoop dat altijd te blijven maar soms moet ik wel eens tegen mezelf zeggen: ‘Joehoe! Besef je wel wat je nu kunt doen? Een paar jaar geleden was je zelf nog afhankelijk van de voedselbank!’ Daar probeer ik nu wel steeds vaker bij stil te staan dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je het goed hebt en gewoon de rekeningen kunt betalen zonder je zorgen te hoeven maken.

Terugkijken
Ik geloof dat het af en toe goed is om zo nu en dan terug te kijken naar je verleden en je te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat je geld op de bankrekening hebt staan, eten in de kast en een auto voor de deur. De een moet er harder voor werken dan de ander. Sommige mensen hebben het ‘geluk’ dat ze zijn opgegroeid zonder zorgen, een rijke partner hebben of het goedlopende bedrijf van papa hebben kunnen overnemen.
Ik heb ‘geluk’ tussen aanhalingstekens gezet omdat als je wel veel geld hebt maar je er niet bewust van bent hoe er mee om te gaan, is het misschien alleen maar tijdelijk geluk en maakt het alleen aan de buitenkant gelukkig. Daarom kan ik ook zelf uit eigen ervaring zeggen: Geld zelf maakt niet gelukkig, maar als je het niet hebt kan je het je wel veel zorgen geven en heel ongelukkig maken.
Een goed tv-programma daarover vind ik het SBS6 programma ‘steenrijk straatarm‘waarin 2 families een week van leven en budget ruilen.

Ben jij bewust bezig met je geldzaken en wat er inkomt en uit gaat?

Liefs,

Charlotte

Ik word blij van reacties. Dus wil je reageren, doe dat dan zeker. Zo weet ik wie het leest en hoe de blogs overkomen. Dat mag gewoon onder het betreffende artikel.
Heb je tips hoe ik het anders of beter kan doen, zijn er onderwerpen waarover je wilt lezen of zie je spellingfouten? Laat het me alsjeblieft weten en stuur me in dat geval een privéberichtje.

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: