Hij is er weer

Sfeer
Met een schaaltje pepernoten van de bakker naast me zit ik dit blogje te typen.
Sinterklaas. Ik hou er zo van. Het eten, de cadeautjes, de liedjes, intocht, eigenlijk alles. Zolang het maar bij de sfeer past.

Eerlijk
Ook al ben ik al ver boven de legale leeftijd om nog in de beste man te geloven, toch kijk ik weer ieder jaar uit naar de intocht en komen de jeugdherinneringen van vroeger weer naar boven.
Onze ouders hebben ons van begin af aan het eerlijke verhaal verteld. Dat het een verhaal van vroeger is en word nagespeeld door iemand en dat de echte Sinterklaas niet meer leeft. Zij deden dat omdat ze ons niet ergens in wilden laten geloven wat niet echt is en dan later te moeten zeggen dat het allemaal nep is.
Nu is iedereen daar natuurlijk anders in en vrij om het wel of niet tegen je kind te vertellen. Het heeft ook wel iets als kinderen zo in hun eigen fantasie leven en geloven dat Piet echt over de daken loopt. Zelf denk ik dat het voor een kind niet uitmaakt of je het wel of niet weet. Als je Sinterklaas met z’n pieten ziet is het gewoon echt. Of je het geheim nu weet of niet.

Sinterklaasfeest 1992. Ik was hier 1 jaar.

Intocht
Naast de intocht in het land, waarvoor we elk jaar weer aan de buis gekluisterd zaten en vol verwachting uitkeken naar het moment dat we de stoomboot zagen, gingen we ook uiteraard altijd naar de intocht in het dorp. Iets wat ik zelf (sorry sinterklaascomité) op den duur best wel saai vond omdat het ieder jaar precies hetzelfde was: Aankomst in de haven – met z’n allen in de optocht lopend naar de sporthal – liedjes zingen – uitreiking kleurwedstrijd – naar huis.
Een woonplaats verderop kwam hij altijd de zaterdagavond voor 5 december en daar maakten ze er ieder jaar een heel spektakel van:
Zo kwam Sinterklaas een keer achterin de caravan aan maar kregen de Pieten de deur van de caravan niet open. Via z’n staf kon hij communiceren of het wel of niet goed ging. Uiteindelijk kwam de brandweer de Sint bevrijden.
Een ander jaar kwamen de Pieten abseilend van de toren naar beneden. Of een jaar was er brand in het hotel en zaten de pieten vast. Ieder jaar was het weer spannend hoe en of het goed zou aflopen.

Ik als Pietje. Ik was hier 5 jaar oud.


Veranderingen
Inmiddels zijn we een jaar of 20 verder en is het in alle mogelijke opzichten veranderd. Zowel in huiselijk als landelijk. Vroeger vierden wij het als gezin en met opa en oma. Voor iedereen werd voor een bepaald bedrag cadeautjes gekocht en in een zak gedaan. Geen surprises want dat is echt niet aan ons besteed. Dit jaar geen pakjesavond maar samen eten.
Zwarte Piet is vervangen voor de roetveeg/blanke piet, Amerigo is met paardenpensioen en vervangen door Ozosnel. Ook hebben we sinds een paar jaar hebben we een nieuwe tv-sinterklaas en als laatste was er dit jaar ook nog voor het eerst geen grote intocht aan de kade van een mooie bekende stad ergens in Nederland.
Veranderingen genoeg. En eerlijk gezegd moet ik daar toch wel altijd wel even aan wennen. Maar als je dan ziet dat het al die jaren zo vaak is veranderd; van 1 piet naar meerdere, van de zak en de roe naar een lieve acrobatische kindervriend. En wist je dat het paard van Sinterklaas ook om de zoveel jaren werd vervangen en een andere naam kregen? Zo hebben we naast Amerigo onder andere ook Bianca, Petra, Sasmona en Juan gehad. Kortom, ik maak me niet meer druk om een verandering meer of minder. Zolang we maar lief voor elkaar blijven en het eten en de heerlijke avondjes maar niet veranderen.

Vier jij pakjesavond en hoe ga je het dit jaar vieren?

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: