De nachtelijke problemen tijdens mijn jeugd

Een taboe dat geen taboe zou moeten zijn.

Langzaam word ik wakker. Terwijl mijn hoofd nog moet omschakelen van slapend naar wakker weet ik: het is weer mis! Ik kijk op de wekker om te zien hoe laat het is: Midden in de nacht. Al wakker wordend loop ik naar de badkamer. Moe, maar vooral teleurgesteld, boos en verdrietig op mezelf: ‘Waarom ben ik niet eerder wakker geworden? Dan had ik nu deze ellende niet gehad midden in de nacht en kon ik nu gewoon nog slapen!’

Foto van Google.

Taboe
Deze nachten kwamen regelmatig voor tijdens mijn kinder- en zelfs nog lang daarna. Ik werd gewoon echt niet wakker als ik naar de wc moest. Iets waar ik me jarenlang, en heel misschien nog steeds een beetje voor schaam ik heb een paar dagen getwijfeld of ik het wel online durfde te zetten. Iets wat natuurlijk helemaal niet hoeft, want ik kon er niets aan doen en ik denk dat iedereen wel iets heeft waar hij of zij zich voor ‘schaamt’ of in ieder geval ongemakkelijk bij voelt.
Maar er heerst toch een soort taboe op het bedplassen. ‘Want wie doet dat nou?’ Nou, blijkbaar dus meer mensen dan je denkt. Inspiratie voor deze blog kreeg ik door dit artikel wat ik online vond. Ik ben er gelukkig al enige tijd van af. Maar ik herken wel het probleem: Sowieso de schaamte, de onzekerheid omdat het zo onvoorspelbaar is, bang zijn dat het mis gaat op vakantie, op schoolkamp in groep 8 durfde ik echt niet te gaan slapen. Je als puber al zorgen maken over de toekomst: ‘ik ga later echt niet trouwen als het dan nog niet over is.’ etc.
Daarom dit artikel, want misschien had jij vroeger wel hetzelfde probleem of heb je nu een kind die allang zindelijk had moeten zijn maar het helaas nog steeds niet is. Dan weet je dus dat je niet de enige bent.

Oorzaak
Hoe het kon dat ik niet wakker werd, ik heb geen idee. Ik heb niks traumatisch meegemaakt wat een oorzaak had kunnen zijn.
Van alles hebben we geprobeerd: beloningssysteem, plaswekkers met als resultaat dat het hele gezin wakker was behalve ik, ziekenhuisopname van een week met nog een paar kinderen van mijn leeftijd om te kijken waar het probleem van kwam. Ik zat toen in groep 5, dus dan weet je wel dat het serieus is.. Echter vond ik het een groot feest in het ziekenhuis :): kiezen wat ik wilde eten en een tv op m’n kamer met alle zenders! En ik was niet ziek. Dus voor mij een topweek. Maar helaas ook daar niet de oorzaak kunnen vinden. Achteraf denk ik dat ik gewoon te vast sliep want nu word ik gewoon wakker ‘s nachts.
Zo gingen er dus jaren voor bij. Nachten waarin het goed ging en nachten waarin ik soms meerdere keren per week ’s nachts wakker werd in een nat en vies bed. Ik wist dus nooit wanneer het weer eens mis zou gaan.
Behalve het gezin wisten slechts een paar mensen van het probleem, sowieso opa en oma als ik daar ging logeren en als ik bij een vriendin ging logeren belde m’n moeder de moeder van die vriendin op om het een en ander uit te leggen. Maar verder was het een heel groot geheim.

Inmiddels zijn we 16 jaar verder. Helaas niet al 16 jaar volledig zindelijk maar wel lang genoeg dat ik me de laatste keer niet meer kan herinneren. Dus ondertussen kan ik wel zeggen dat ik er helemaal van af ben. Gelukkig! Want anders had ik er zeker weten echt niet over durven schrijven. Misschien toch uit schaamte? Zoals ik al eerder schreef, wie doet dat nou? Iedereen wordt toch gewoon wakker ’s nachts?

Nou.. Daar heb ik even m’n beste vriend Google voor geraadpleegd:

Ook bij volwassenen komt bedplassen regelmatig voor: 1 op de 100 Nederlanders lijdt eraan. De oorzaken zijn divers; van een tijdelijk probleem als nasleep van een operatie, tot een langdurig probleem dat al speelt sinds kindertijd.

Secundair bedplassen bij volwassenen kan lichamelijke oorzaken hebben, zoals het niet in staat zijn urine te concentreren, een toename in urineproductie, urineweginfecties of andere problemen met urinewegen. Daarnaast kunnen sociale of psychische stress een rol spelen. Denk aan een trauma na bijvoorbeeld het overlijden van een naaste of het betrokken zijn geweest bij een ongeluk. Ook psychische aandoeningen zoals ADD/ADHD en borderline,kunnen de oorzaak van bedplassen zijn.
https://www.urifoon.nl/nl/bedplassen/oorzaken-bedplassen/

1 op de 100 dus. Dat is 1% van de Nederlanders wat neerkomt op 17.000 mensen. Dat is niet heel veel maar toch meer dan ik alleen.

Hoe ben ik er vanaf gekomen?
Eerlijk gezegd, geen idee. Helaas heb ik niet de ideale tip om van het probleem af te komen. Ik denk dat mijn hersenen uiteindelijk wel de hint begrepen? Alleen deden ze er iets langer over dan de bedoeling ;). Ik word nu gewoon wakker ’s nachts. Geen idee waarom ik vroeger niet maar nu wel wakker word maar het geeft zul je vast wel begrijpen veel rust, letterlijke nachtrust ;).

Hopelijk heb jij er zelf niet of in ieder geval niet zoveel last van (gehad) als ik. Mocht dat wel zo zijn dan kan ik jou, of je kind zeggen: Het kan dus uiteindelijk goed komen! Bij de een gaat dat vanzelf, bij de ander is medische of psychische hulp noodzakelijk. Maar uiteindelijk kan het dus helemaal goed komen. En kun je zonder zorgen op reis in een vreemd bed slapen. Weet ik uit eigen ervaring.

Liefs,

Charlotte


Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

2 gedachten over “De nachtelijke problemen tijdens mijn jeugd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: