Mijn voor- en nadelen van alleen wonen

Aankomend november wordt het 9 jaar dat ik op mezelf woon. Tjonge wat word ik oud! Alleen wel te verstaan. En dat heeft voor- en nadelen. Zoals eigenlijk alles in het leven dat heeft. Vandaag deel ik wat voor mij de positieve en de mindere kanten zijn aan het alleen op mezelf wonen.

Of je nu alleen woont omdat je de juiste partner nog niet hebt gevonden, gescheiden of weduw(e)(naar) bent of dat jij en je partner om wat voor reden dan ook niet onder 1 dak wonen, deze punten ga je vast en zeker herkennen.

Thuis
Om gelijk dichtbij te beginnen: Wat ik een voordeel vind is de rust en stilte. Als ik thuiskom van bijvoorbeeld een dag werken kan ik eerst gewoon rustig op de bank zitten bijkomen/spontaan in slaap vallen. Niemand die iets van me wilt, geen legoblokjes waar ik over struikel of afwas die huisgenoten speciaal voor mij hebben bewaard maar gewoon stilte en alleen druk maken over mijzelf. Persoonlijk vind ik dat erg fijn. Maar aan de andere kant kan het ook heel stil zijn. Er is ook niemand die vraagt hoe mijn dag was, het eten klaar heeft staan of naar me luistert als ik me k… voel. Stilte kan soms ook te stil worden. Op dit moment van schrijven is het bijna 20:00 en heb ik nog geen mens gezien of gesproken, social media tel ik dan even niet mee. Gelukkig kan ik goed alleen zijn en ben ik het gewend maar ik kan me goed voorstellen dat als je plotseling alleen er voor komt te staan dat de muren echt op je af kunnen komen.
Ander voordeel vind ik dat ik zelf kan bepalen hoe ik de inrichting van mij huis doe. Paars behang met groene stippen? Niemand die er iets van kan zeggen.
Maar aan de andere kant.. als je net zo’n type bent als ik dat nog niet eens een pakjes koekjes kan kiezen in de supermarkt.. dan kan het ook wel weer lastig zijn als je alle keuzes alleen moet maken en er niet iemand is die de knopen voor je doorhakt, of praktisch die Ikea kast voor je in elkaar zet.

Zo heeft alleen wonen net als bij iedereen ook voor mij allemaal voor en nadelen: Wil je een hele dag op de bank liggen netflixen? Lekker doen. 7 avonden in de week weg, spontaan langer op visite blijven, of een rondje fietsen/lopen? Niemand die het vervelend vind. Ik ben een stuk flexibeler omdat ik met niemand rekening hoef te houden. Maar aan de andere kant, die (af)was die er stond toen ik vanavond de deur uit ging stond er bij thuiskomst nog steeds, de rekeningen moet ik betalen en als ik mijn baan verlies kan ik niet terugvallen op het salaris van mijn partner. Dat laatste vind ik soms wel lastig, maar het maakt me ook wel weer zelfstandig en onafhankelijk.

Het grootste voordeel vind ik de vrijheid. Ik hoef met niemand rekening te houden en kan de hele dag zelf kiezen wat ik wil doen. Het grootste nadeel vind ik het soms echt alleen voelen en niet weten of het altijd zo blijft of misschien ooit gaat veranderen.

Uitstapjes
Efteling, dierentuin, musical of concerten. Ik hou er van! Maar ook iets waar je als je alleen woont mee te maken krijgt en niet zo leuk is. Je moet zelf aan vriend(inn)en vragen of ze mee willen. Zo niet, dan kan je of alleen of niet gaan. Hetzelfde heb je met vakantie. Ik ben dol op kamperen. Vouwwagen in de zon in Frankrijk bijvoorbeeld. Ik heb er nu gelijk al zin in! Maar om nu in je eentje 2 weken in een vouwwagen te bivakkeren… Tja dat doe je ook niet. Tenminste, ik niet. Dat vind ik dan toch wel weer een nadeel. Ik ga zelf minder snel zomaar op vakantie. Of het worden verre, daardoor dure (groeps)reizen.
Nu we toch in de toch wel zomerse uitstapjes zitten.. wat ik ook wel een nadeel vind aan alleen wonen is de barbecue. Nee niet barbecueën zelf. Want daar ben ik dol op. Maar het feit dat ik het eigenlijk nooit doe… ik ga niet zo’n heel ding aan zetten voor 5 minuten alleen eten. Maar als er barbecue feestjes zijn ben ik van de partij.
Wist je trouwens dat ze in Australië niet zoals hier bakken en eten maar alles bakken, in warmhoudpannen doen, en daarna ga je alles in 1 keer op eten. En niet 100 sauzen zoals hier, alleen ketchup en mayonaise. Ook staan er overal ingebouwde barbecue van de gemeente die je gewoon kunt gebruiken.

Feestdagen
Met name rond de kerstdagen en oud en nieuw vind ik het alleen wonen toch wel een nadeel. De meeste mensen vieren 1e en 2e kerstdag met de (schoon)familie of vrienden. Ik ga altijd 1 dag naar mijn ouders maar die andere dag zit ik meestal toch gewoon thuis. En hoewel ik 364 andere dagen van het jaar ook in principe alleen eet vind ik het met kerst toch wel extra saai.
Nu schrijf ik dit niet op om zielig te zijn, want hoewel het alleen zijn dan wel dichterbij komt met alle happy christmas foto’s op social media kan ik mezelf wel prima vermaken. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat als je écht niemand (meer) hebt kerst heel eenzaam kan zijn. Hetzelfde geldt voor oudejaarsavond. Ik hou van gezelligheid met mensen om me heen. Vooral met oudejaarsavond vind ik er niks aan om alleen thuis te zijn. Gelukkig heb ik vele oudejaarsavonden in het gezelschap van anderen gevierd maar ook een aantal keren thuis alleen op de bank. En dat is dan echt alleen en niks aan. En ik ben nou niet zo’n type dat zichzelf ergens gaat uitnodigen. Dat vind ik dan weer uit m’n comfortzone stappen, vooral met kerst en oud&nieuw. Misschien dit jaar voor de verandering eens mensen bij mij thuis uitnodigen.

Zeer waarschijnlijk denk je nu in deze zomerperiode nog lang niet aan de decembermaand. Maar denk er tegen die tijd eens aan: wie ken je die dan echt alleen is? Een vriend, familielid? En denk er eens over na of je hem of haar wilt uitnodigen om bij je/jullie langs te komen en samen de feestdagen te vieren. Je maakt de ander er blij mee en ik denk jezelf ook. Maar doe het alleen als het voor jezelf goed voelt. En denk niet alleen met kerst of met de andere feestdagen aan de ander. Denk ook op een gewone doordeweekse dag wie misschien eenzaam is en wel wat gezelschap kan gebruiken.
Nu lijkt het net op een open sollicitatie realiseer ik me. En ik vind het altijd best gezellig om bij anderen op bezoek te komen of om uitgenodigd te worden. Alleen voel ik me gelukkig niet in het rijtje ‘eenzaam of oudere’ passen. Voel je dus absoluut niet verplicht om mij nu dagelijks uit te nodigen ;).

Over het algemeen vind ik het alleen wonen dus best fijn en geniet ik het meeste wel van de vrijheid. Het grootste nadeel echter vind ik dat ik niet weet of ik altijd alleen blijf, of toch met iemand samen? Nu kan ik dus heel goed alleen zijn, maar voor altijd..? Dat is wel heel lang. Maar uiteindelijk weet niemand hoe de toekomst loopt en geloof ik dat alleen God mijn leven leidt en dat Zijn weg altijd de beste is.

En hoe woon jij? Samen met 1 of meerdere mensen? Of woon je alleen? En wat vind jij positieve en mindere kanten aan je woonsituatie?

Liefs

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: