Help, ik ben volwassen aan het worden, dat was niet de bedoeling.

‘Mevrouw u mag niet van de glijbaan als u ouder bent dan zestien.’ Ik kijk achter me en zie een blond jochie dat niet veel ouder is dan ik me streng toespreken. Op het moment ben ik een jaar of 11 en net de hoge trap op geklommen om van de grote glijbaan in de grote plaatselijke speeltuin af te glijden. Bovenaan op het plateautje wijst het jongetje achter mij me op de sticker die links aan de glijbaan is geplakt. Op deze sticker staan 2 poppetjes afgebeeld en daar onder de tekst dat je niet van de glijbaan mag als je ouder bent dan 15 jaar. Op dat moment dacht ik: Ik wil geen 15 worden, want dan mag ik nooit meer van de glijbaan.

De desbetreffende glijbaan in speeltuin de Flipjes in Ouddorp.
https://www.speeltuindeflipjes.nl/

Boeken zonder plaatjes
Volwassen worden. Dat leek me zo saai! Volwassenen spelen niet meer, praten alleen maar over saaie onderwerpen zoals belasting, verzekeringen en politiek, moeten werken, zien overal gevaar in en lezen boeken zonder plaatjes. Dat wil je toch niet?
Naar de middelbare school gaan leek me trouwens ook al saai. Volgens mijn 2 jaar oudere zus staan die mensen alleen maar te praten en te hangen. Niks spelen. Dat is toch niet te doen? Een hele dag naar school en niet spelen! Hoe saai moet dat wel niet zijn.

Schoolbanken
Inmiddels ligt de kinder- en puberteit vér achter mij. De middelbare school en mbo periode ben ik zonder spelen goed doorgekomen en de laatste keer dat ik in de schoolbanken zat is inmiddels 8 jaar geleden. De volwassenheid komt nu steeds dichterbij. Of.. eigenlijk, oké ik geef het toe, is er al.
Maar nu 20 jaar later begrijp ik dat kind in me van vroeger nog steeds heel goed. Want wat is er nou leuk aan om te praten over nieuws, politiek of verzekeringen? ’s Morgens vroeg de wekker te zetten om vervolgens een hele dag te werken en na thuiskomst ook nog elke avond te moeten koken? Volwassenen kijken documentaires en het nieuws. Niet het jeugdjournaal maar het echte grote mensen journaal. Wat is daar nu leuk aan?

Stokoud
Zelfs tot een paar jaar terug dacht ik nog bij mezelf: Ik vind het prima om jongvolwassen te zijn en om de puberteit achter me te laten, maar echt volwassen worden? Dat wil ik echt niet!
Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en word ik over 15 maanden 30. Help! Ik weet het, dat is niet stokoud en ik voel me nog net 20 soms, maar toch merk ik dat die volwassenheid, die ik dus niet wilde er toch aan komt en steeds dichterbij komt. En ik kan het niet tegenhouden. Gelukkig voor mezelf voel ik me nog steeds wel jongvolwassen en ben ik nog niet uit de jeugdgroep van de kerk gezet vanwege m’n leeftijd :). Dat ik wel bijna de oudste ben vergeten we nu maar even voor het gemak ;).

M’n moeder zou trots op me zijn
Een tijdje terug stuurde ik in een groepsapp een foto van een pan nasi met daaronder de tekst: ‘m’n moeder zou trots op me zijn.’ Niet zozeer vanwege het koken of de nasi maar omdat er voor het eerst echt groenten doorheen zaten: Zelf gekookte sperziebonen en kleine stukjes wortel, gebakken prei en een halve ui. Als kind was ik voordat ik begon met eten eerst 5 minuten bezig om alle groenten uit m’n eten te vissen. Uit de bami/nasi/macaroni e.d. bedoel ik dan. Zo erg was het ook weer niet dat ik niks at. Al was het soms wel met tegenzin. Nu doe ik groenten bij de pasta of maak ik een omelet met groenten. Het moet toch niet gekker worden?! Zelfs paprika en ui wat vroeger echt een no go was gaat er nu zonder problemen in.

Kerk
Ik ben christelijk opgevoed en wij gingen 2 keer per zondag naar de kerk. Heel veel kerken hebben tijdens de dienst een dienst voor de kinderen maar toen was de zondagsschool na de kerk. Wat dus betekende dat ik als kind gewoon mee ging naar de kerkdienst inclusief luisteren naar de preek. Tjonge wat duurt dat lang! Het zingen vond ik nog wel interessant, maar tijdens de preek moest ik wel 20 minuten stilzitten. Dat is echt lang joh!
Dat een vriendin me dan vertelde dat haar ouders op zondagmiddag vrijwillig naar een preek gingen luisteren kon ik helemaal niet begrijpen.
Nu, 20 jaar later ga ik (oké nu vanwege het virus even niet) wekelijks vrijwillig naar de kerk en volg ik op donderdagavond een huiskringavond waar we met een klein groepje de Bijbel bespreken en praten hoe het met elkaar gaat persoonlijk en in het geloof en samen bidden. En zondagavond om de week heb ik (nu digitaal) jeugdavond. Allemaal vrijwillig. Sterker nog: Als ik een stuk ga lopen doe ik m’n oortjes in en luister ik naar een christelijke podcast van grootnieuwsradio.nl of naar een preek van m’n eigen gemeente of van een andere kerk.
Wat ik als kind to-taal niet kon begrijpen dat die ouders dat deden, dat ben ik dus nu zelf aan het doen. Gewoon uit mezelf zonder verplichting. Hoe is dat toch mogelijk?

Ik vrees dat ik toch die onbevangen kindertijd helemaal los heb gelaten. Ik praat nu vrijwillig mee over het nieuws, kijk talkshows en documentaires, luister naar preken en eet nu zonder mopperen groenten. Alleen over belasting en verzekeringen praten vind ik nog steeds saai. En het kind in mij vind schommelen, trampolines, kinderliedjes en kinderboeken nog steeds fantastisch. Hopelijk blijft dat stukje kind er altijd zitten.

Wat vond jij van het volwassen worden? Of ben je dat nog (steeds) niet?

Liefs

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: