‘Waarom ben jij nog single?’

De afgelopen week was ik verschillende keren bij aantal bekenden op bezoek. Een keer een spontaan ‘ik kom iets terugbrengen en blijf hangen’ bezoek en 3 keer afgesproken. Tjonge Ik heb het gewoon druk! Met sociale bezoekjes. Ik geniet daar vooral tijdens deze tijd zo erg van. Echt contact in plaats van via een scherm.

Tijdens zo’n gesprek komt 9 van de 10 keer het onderwerp ‘single’ wel aan bod. Iets wat ik niet vervelend vind om over te praten, mits het serieuze interesse is en er word gevraagd hoe ik het zelf vind zonder dat er gelijk conclusies worden getrokken hoe men denkt dat het voor mij is.
Vragen of opmerkingen zoals: ‘Ben jij single?! Zo’n leuke meid had toch allang een man kunnen hebben?’ Of, ‘heb je een man? Nee, ach, dat komt vanzelf hoor.’
‘Weet je dat er datingsites bestaan?’ En meer van zulke reacties heeft waarschijnlijk elke alleenstaande wel eens gehoord.
Vast goedbedoeld allemaal maar er wordt niet altijd gevraagd hoe die persoon in kwestie er zelf in staat. Waarom is de ander alleen? Staat de ander überhaupt wel open voor een relatie? Kortom: NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander :).

Van de week zat ik op instagramTV naar een gesprek tussen 2 dames te kijken. De ene was op of na haar 30e pas getrouwd, en enkele jaren daarvoor single geweest en de ander was bijna 40 en nog steeds single. Zij bespraken hoe het is om single te zijn, waar je tegenaan kunt lopen: zoals grote mensen plannen die je liever samen met iemand doet dan alleen zoals een huis kopen of kinderen krijgen.
Toevallig had ik het daar een paar dagen terug met iemand over. Zelf zou ik er nu echt niet aan moeten denken om alleenstaand een kind moeten krijgen, maar er zijn uiteraard ook mensen die wel die keuze maken. En als je op een bepaalde leeftijd komt en je kinderwens is zo sterk, wat doe je dan?
Het was een interessant gesprek tussen 2 dames die ook tegen dingen aanlopen/liepen. De opmerking ‘men vraagt aan mij hoe het is om single te zijn. Maar ik vraag niet aan de ander hoe het is om getrouwd te zijn.’ Vond ik best goed. Misschien moet ik dat ook maar eens doen. Want ik denk niet dat een partner hebben alleen maar een groot feest is.

Vaak word single zijn geassocieerd met alleen zijn/voelen. Het woord zelf zegt het al: ‘single/alleenstaand.’ Ik gebruik liever het woord single dan alleen. Want ik ben niet alleen. Onzekerheid er is vast iets mis met mij, op zoek zijn naar… the perfect match of jezelf wie ben ik/wat wil ik? Hopen ‘zal dat hem/haar zijn?‘ jezelf vergelijken met mensen die wel een relatie hebben. Ik zal de laatste zijn die ontkent dat dat niet zo kan zijn.
Maar ik associeer single zijn ook met VRIJHEID! Het geeft zoveel vrijheid. In de breedste zin van het woord. Ik hoef met niemand rekening te houden en kan doen en gaan waar ik wil. Ik kan de muren paars verven of een kat nemen als ik dat wil. Ik hoef me alleen maar zorgen te maken om mezelf en hoef niet op tijd thuis te zijn voor een ander en kan de hele dag de deur uit zonder iets te moeten regelen. Vandaag nog: Ik ging om half 3 de deur uit voor een verjaardag, werd gevraagd om te blijven barbecueën iets wat ik omdat ik dus alleen woon zelden doe, en ging pas om 9 uur naar huis. Ik hoef niemand op de hoogte te stellen.
Nu klinkt het allemaal heel positief. En ik zie meestal ook de positieve kanten er van. Maar een medaille heeft altijd 2 kanten: Ik hoef niemand op de hoogte te stellen dat ik niet thuis eet, maar er is ook niemand die thuis op me wacht.
En ik kan niet ontkennen dat als je een aantal bruiloften hebt meegemaakt of #happycouple foto’s ziet dat dat niet iets met je doet.

Terugkomend op de vraag: Waarom ben ik nog single? Ik heb mezelf dit ook wel in het verleden regelmatig afgevraagd. Er zijn genoeg redenen te bedenken. Zelf weet ik dat ik best kieskeurig ben en ik zou het me niet kunnen voorstellen dat het wel ooit gaat gebeuren dat ik me in de echt zal binden. Daarbij denk ik: Zo is nu gewoon de situatie. Er zijn 2,9 miljoen singles in Nederland dus ik ben bij lange na niet de enige.
Ik heb blijkbaar zo’n grote eisenlijst waar tot nu toe nog niemand aan kan voldoen. Of misschien past dit leven beter bij mij dan een leven met een man. Misschien heeft God een plan met mij wat niet kan met partner, of komt het ooit wel en moet ik gewoon geduldig afwachten? Ik las een tijd geleden een artikel over een vrouw die pas trouwde na haar 70e. Tijd zat dus. Hoe dan ook, ik weet de exacte reden niet. Ik weet niet of ik ooit zal trouwen of niet. Wel weet ik dat mijn leven nu goed is zoals het is.

En hoe is dat bij jou? Ben jij single of heb je een relatie? En ben je tevreden daar mee?

Liefs,

Charlotte


Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: