Minimaliseren kun je leren

Mijn persoonlijke budgettips hoe je leuk financieel kunt leven en aan het eind van de maand nog geld over kunt houden.

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik groot fan ben van (be)sparen. Oké niet zo erg als Oom Dagobert Duck, ik geef heus wel geld uit. Mijn koel- en kledingkast zijn gewoon gevuld en ik bestel ook wel eens eten . Alleen geniet ik er nog meer van als ik iets meer oplet en eind van de maand geld over houd dan andersom.
Nu zijn financiële uitgaven best persoonlijk en voor iedereen anders. Wat ik misschien overbodig en onzin vind is voor jou wellicht een must uitgave. Dit is daarom ook geen blog om je van alles te verbieden. Maar zo nu en dan bewust stilstaan bij je uitgavepatroon en kijken wat er eventueel anders en beter kan, dat kan denk ik nooit kwaad.

Heel eerlijk gezegd kan ik ook gewoon niet zomaar lukraak geld uitgeven. Jaren geleden heb ik een lange periode in de bijstand geleefd en was ik afhankelijk van de voedselbank. Daardoor heb ik een paar keer op het punt gestaan om m’n woning op te zeggen en terug naar m’n ouders te gaan. Gelukkig heeft het nooit zover hoeven komen en ben ik nu volledig uit de financiële zorgen. Maar het blijft wel altijd in mijn achterhoofd: Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven en je kunt maar beter iets achter de hand hebben voor het geval dat..

Dat is dus de andere kant van het verhaal. Misschien denk jij: ‘dat zie ik dan wel.’ Dat is helemaal prima en dan is dit artikel niet voor jou bedoelt. Maar als je denkt: ‘mm, ik kan wel wat tips gebruiken’, dan speciaal voor jou mijn zelfbedachte budgettips:

 1. Schrijf op hoeveel je inkomsten en uitgaven zijn.
  Op Google kun je handige Excel bestanden vinden waarin je precies kunt invullen wat je kosten deze maand zullen zijn: Excel spreadsheets. Zo’n bestand rekent automatisch uit hoeveel je over houd of te kort gaat komen. Ik vul zo’n bestand in als ik mijn salaris heb, dat verschilt namelijk wel per maand, en weet dan hoeveel ik kan sparen en hoeveel ik uit kan geven deze maand.
 2. Maak een boodschappenbudget. En hou je daar ook aan!
  Zodra mijn salaris is gestort pin ik €100,00 en dat is dan mijn boodschappengeld voor de maand. Dit werkt voor mij persoonlijk het beste. Ik heb ook wel eens geprobeerd om al m’n boodschappen met de pin te betalen maar ik weet dan eind van de maand echt niet meer hoeveel ik heb uitgegeven, bonnen bewaren is een optie om het dan eind van de maand uit te rekenen maar dat werkt voor mij zelf niet. Ten eerste krijg ik niet bij elke aankoop een bon en ten tweede dan is het geld al uitgegeven en kun je er dus weinig aan veranderen.
  Dus: Pin het bedrag dat je verwacht nodig te hebben, bedenk ook of het alleen voor eten en drinken is of ook voor kleding e.d. Dan zie je het minder worden en als het dan op is dan is het op.
  Wil je echt alleen met de pin betalen? Open dan een aparte boodschappenrekening. Dan kun je ook zien hoeveel je uit geeft en wanneer het geld op is.
 3. Koop een spaarpotje.
  En dan bedoel zo’n blikken pot die je echt alleen met een blikopener kunt openen. Voordeel van die vind ik dat je er niet stiekem geld uit kunt halen. Van die paar euro’s of centen die je er wekelijks in stopt voel je niks van maar als het vol zit komt er wel een leuk bedrag uit. Ik heb dat een paar keer gedaan en het leuke vind ik dat je spaart en daar eigenlijk niks van merkt en het iedere keer een verrassing is wat er uit komt. En, om terug te komen op tip 1: omdat ik dus m’n geld pin en daardoor kleingeld in m’n portemonnee heb, kan ik met dat kleingeld m’n spaarpot vullen. En zo is de cirkel van het contante geld weer rond :).
 4. Reken uit hoeveel datgene wat je dagelijks koopt per maand kost.
  Bijvoorbeeld dat ontbijtje bij het tankstation is misschien lekker makkelijk en kost maar een paar euro, maar als je het dagelijks doet en het dan uitrekent per maand.. valt het dan nog steeds mee? Of word het dan opeens heel duur? Of, koop je dagelijks een snack op je werk voor €1,00 nog iets, of neem je zelf een misschien saaier maar wel goedkoper en betaalbaarder tussendoortje van thuis mee voor in je pauze? Dat is iets wat je natuurlijk zelf moet bepalen en ik zal de laatste zijn die je het zal verbieden. Maar kijk voor jezelf: waar kan het wellicht anders/beter?
 5. Koop 2e hands.
  Ik neem aan dat deze geen uitleg nodig heeft: Het is goedkoper en je geeft alles een 2e of 3e leven. Win-win dus.
 6. Maak boodschappenlijstjes en koop wat in de aanbieding is.
  Ik probeer meestal wel langs verschillende winkels te gaan voor de aanbiedingen en er zijn artikelen die ik alleen in de aanbieding koop. Maar ik let dan wel op of ik die producten ook echt nodig heb en of ik ze niet al in huis heb. Anders heeft het nog weinig nut. Download de toogoodtogo app. Echt ik ben groot fan! Maar dat is inmiddels wel duidelijk denk ik ;). J kunt hier zoooo op besparen. Een pakket kost slechts €5,00, je krijgt voor minimaal €15,00 aan eten voor terug. Eten wat anders moest worden weggegooid maar waar nog niks mee is en zo toch nog gebruikt kan worden. Je kunt niet zelf kiezen wat je krijgt maar daardoor eet je weer eens iets anders dan normaal. Ik schreef er al lang geleden een blog over: toogoodtogo.
 7. Geef jezelf uitdagingen.
  Ben je gewend om bijvoorbeeld €50,00 per persoon per week uit geven aan boodschappen of benzine? Maak er dan €45,00 per persoon per week van. Je kunt wel opeens veranderen naar €20,00 maar dat lukt je toch niet in 1 keer. Houd het daarom simpel en stap voor stap. En stel ook niet te hoge eisen. Er moet nog wel ruimte blijven voor extraatjes. Want van leven op een droge boterham of moeten bedelen om eten word niemand gelukkiger van.

Dit was deel 1. Ik merkte toen ik eenmaal bezig was dat er nog veel meer kwam maar om het overzichtelijk te houden heb ik toch maar besloten om het te splitsen. Daarom de volgende keer deel 2.

Ik ben benieuwd: Wat is jouw ideale bespaartip? En, heb je hier een tip uit gehaald die je nog niet wist en zeker toe wilt gaan passen in jouw besparing? Laat het me weten in de comments. Of in een reactie op Facebook of Instagram. Volg je me daar al? (:

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Eén opmerking over 'Minimaliseren kun je leren'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: