Minimaliseren kun je leren deel 2

Deel 2 van mijn persoonlijke (be)spaartips

In deel 1 kon je mijn eerste bespaartips en waarom ik mezelf prettiger voel bij (be)sparen dan bij veel uitgeven. Omdat er zoveel manieren zijn om extra te sparen en te besparen op boodschappen en andere uitgiften vandaag deel 2 van het onderwerp ‘minimaliseren kun je leren.’ Want ik weet zeker dat als je het wilt, dan kan iedereen wel ergens op besparen. Het moge duidelijk zijn dat ik dat zelf wel een stuk fijner vind dan lukraak uitgeven en aan het eind van de maand een lege bankrekening.

 • Spaar koopzegels bij de supermarkten.
  M’n moeder spaart al zo lang als ik me kan herinneren koopzegels. Dus toen ik de leeftijd had bereikt waarop ik zelf serieus m’n eigen boodschappen ging doen was het voor mij logisch dat ik dat ook ging doen.
  Bij elke supermarkt in het dorp waar het kan spaar ik die zegels. Bij euro die je besteed kun je voor een paar cent, verschilt per supermarkt, koopzegels bijkopen. Bijvoorbeeld bij de Albert Heijn: Je besteed €10,00 aan boodschappen, betaald per euro 1 zegel van €0,10 en betaalt dan €11,00 totaal voor je boodschappen. Je betaalt dan wel wat extra voor je boodschappen maar je krijgt het geld ook weer net zo hard weer terug plus extra.
  Hier in het dorp zijn er bij mijn weten 3 winkels waar je kunt sparen. En speciaal voor de mensen die van cijfertjes houden:
  Albert Heijn: €49,- betaald €52,- ontvangen. Rendement: €6%.
  Jumbo: €25,- betaald €26,- ontvangen. Rendement: 4%.
  Plus: €4,- betaald €6,- ontvangen. Rendement: 50%.

  Toen ik als caissière bij de Albert Heijn werkte gebeurde het regelmatig dat mensen met een hele sliert zegels naar huis gingen. Of soms kwamen mensen 5/6 boekjes tegelijk inleveren. Nou tel uit je winst! Leuk extra zakgeld voor op vakantie of voor een dagje weg. En je voelt er eigenlijk niks van dat je het spaart.
  Nu is mijn wekelijkse boodschappenuitgifte niet zo heel groot. Maar zo nu en dan gratis boodschappen is toch best wel fijn.
 • Koop in de aanbieding en maak boodschappenlijstjes.
  Best logisch natuurlijk. Het voorkomt onnodige extra uitgaven en waarom zou je de hoofdprijs betalen als het ergens anders, of een week later goedkoper kan? Er zijn bepaalde artikelen, zoals gehakt en hak groenten die ik echt alleen in de aanbieding koop.


 • Leeg de inhoud van je portemonnee in een spaarpotje
  Jaaaaren terug zei een klant in de supermarkt waar ik toen werkte dat zij elke week de inhoud van haar portemonnee in een potje leegde en als ze dan een keer een dagje weg wilden met het gezin dan was dat bedrag er al en was het niet zo’n grote shock als wanneer je het hele bedrag zo in een keer zou moeten betalen.
 • Verras je ouders (of wie je dan ook kunt verzinnen) voor etenstijd met een bezoekje.
  Nu weet ik natuurlijk niet hoe dat bij jouw ouders is en of dat überhaupt mogelijk is, maar altijd als ik halverwege de middag langskom krijg ik de vraag ‘wil je mee eten?’ Scheelt koken, bespaart geld en is gezellig. Geen nee zeggen dus ;).
 • Organiseer/ga naar ruilparty’s.
  Heel eerlijk, dit heb ik zelf nog nooit gedaan, iets met flink ruimtegebrek, maar mijn zus (die trouwens ook blogt) heeft wel een paar een een kledingruilparty georganiseerd. Mensen blij met ‘nieuwe’ kleding, andere mensen blij dat ze er van af zijn, en jij hebt een dagje/avondje gezellig mensen over de vloer. Iedereen blij.
 • Meld je aan voor verkoophoekjes/gratis op halen pagina’s op facebook.
  Natuurlijk moet je dit juist níet doen als je daardoor dingen gaat kopen die je niet nodig hebt. Maar je kunt het ook best leuk treffen en geluk hebben. Zo heb ik een paar weken terug ergens in de buurt een gratis vloer voor m’n nieuwe huis op kunnen halen. Het is soms even zoeken en snel reageren als je iets ziet. Maar dan heb je wel iets gratis of goedkoop.

 • Kijk op het prijskaartje niet naar de totaalprijs maar naar de prijs per gewicht.
  Als je op het eerste zicht kijkt zou je gaan voor de pindakaas van €3,09 maar als je beter kijkt zie je dat de pindakaas van €4,99 toch goedkoper is omdat je daar meer voor je geld krijgt.
  In dit geval is het maar €0,16 cent maar soms kan het best veel verschillen. En het is een kleine moeite om de kleine lettertjes te lezen, toch? Wel opletten of je die kg pindakaas ook wel echt nodig hebt. Als je de helft ervan weg gooit heb je er nog weinig aan.

Dit waren mijn persoonlijke, zelfbedachte bespaartips. Natuurlijk kun je nog veel verder gaan: je kunt gaan carpoolen, theezakje door tweeën knippen op de naad, elke dag kilometers fietsen naar je werk, zelf groente en fruit verbouwen of alle leuke extraatjes uit je leven halen; Ik hoorde ooit een verhaal over een vrouw die serieus duivenvoer at om zo goedkoop mogelijk te leven. Tja, ieder zo zijn keuze, maar of het dan nog leuk is betwijfel ik.

En wat vind jij van minimaliseren?

Liefs,

Charlotte

Ik word blij van reacties. Want daar leer en groei ik van. Dus, heb je vragen, of opmerkingen? Reageer dan hier onder.
Zie je een foutje? Laat het me dan weten, dan haal ik het zo snel mogelijk weg.

Volg je me al op Facebook en Instagram?

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: