Vast wel

Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. Mattheus 6:17-18

Afgelopen week was er in mijn gemeente een week van bidden en vasten. Samen met nog ruim 50 mensen een week waarin we er allemaal kozen om iets dat veel tijd vraagt even te stoppen of te minderen en in de plaats daar van tijd apart te zetten voor God.

Wat is vasten
Vasten is een bepaalde periode iets wat veel tijd vraagt even niet, of minder, te doen en die tijd die je daardoor overhoud extra aan God te besteden. Je doet het dus niet om af te vallen maar echt om meer tijd aan God en je geloof te besteden en om bewuster te worden van wat je normaal gesproken doet/gebruikt en of je dat nu echt allemaal wel nodig hebt.
De meeste mensen denken bij vasten gelijk aan minder eten. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Eigenlijk kun je van alles vasten wat teveel tijd in beslag neemt.
Voor mij neemt social media best veel tijd in beslag. Daarom besloot ik een weekje offline te gaan.
Geen Facebook en geen Instagram.
Geen YouTube, behalve christelijk gerelateerd en de tv mocht pas ’s avonds na 18:00 aan.

Ten eerste zodat ik de tijd die ik normaal gesproken besteed aan al die onnodige dingen nu aan God kon besteden en meer tijd had om te lezen, te bidden en te luisteren naar wat Hij te zeggen heeft.
En ten tweede als test voor mezelf: Hoe afhankelijk ben ik daar nu echt van? Kan ik er, zoals ik zelf denk, echt niet zonder of valt het reuze mee en kan ik m’n accounts wel definitief verwijderen aan het einde van de week?

Eyeopener
Instagram had ik al sinds half november van m’n telefoon verwijderd. Toen ik op een ochtend nog in bed de app opende en weer las over het ‘perfecte leventje’ van de ander en daardoor de dag al met een verdrietig gevoel begon was ik er helemaal klaar mee. Ik wil niet bezig zijn met het zogenaamde ideale leven van de ander en me daardoor onzeker voelen. Ik wil eerlijke verhalen en lachen om grappige anekdotes. Dus nadat ik het zoveelste bericht had gelezen over het ‘perfecte leventje’ heb ik Instagram van m’n telefoon gehaald. Weg er mee!
Oké, dat is ook niet helemaal waar.. ik heb nog wel Insta maar niet meer via de app. Als ik wil kijken moet ik echt via internet dus dat kost een hoop moeite. De keren dat ik er sinds november op ben geweest zijn nu op 1 hand te tellen. Maar met Facebook had ik wel wat meer moeite. Niet zo zeer alles willen lezen, weten en alles willen delen maar puur die automatische handeling. Even als je je verveelt, of eigenlijk gewoon als je er zin in hebt even kijken. De Facebook app heb ik allang niet meer op m’n telefoon, maar dat maakt ook geen bal uit. Via Google is alles te vinden.
Wat ik het ergste vond en wat echt wel een eyeopener was, is hoe vaak ik, onbewust, m’n telefoon pak, ontgrendel, Facebook intyp bij safari om vervolgens minutenlang (nutteloos) te gaan zitten scrollen om vervolgens te concluderen dat ik niks had gemist als ik het niet had gelezen. De eerste dag had ik bijna letterlijk jeukende handen omdat ik dan m’n telefoon wilde pakken. Dat vond ik best erg en confronterend. De dagen daarna werd dat steeds minder en toen we de week zaterdagavond 9 januari met elkaar afsloten duurde het nog een paar uur voordat ik m’n Facebook voor het eerst opende.
Een week lang gewoon even niet bezig zijn met het ‘perfecte online leventje van de ander’, de hoeveelheid likes bij de foto, een melding krijgen op Facebook dat Miep heeft gereageerd op de foto van Truus en meer van dat soort onnodige dingen. Was toch best lekker. En die meldingen heb ik vandaag gelijk uitgezet. Weg er mee!

Het resultaat van een week geen Facebook. 40 gemiste meldingen waarvan 99% onnodig of niet voor mij.

Een week zo min mogelijk Youtube en tv beviel eigenlijk best prima. Helemaal niks vond ik best lastig omdat ik natuurlijk alleen woon en het dan gewoon wel fijn is om wat geluid in huis te hebben. Maar doordat ik de tv van mezelf pas na 18:00 aan mocht zetten werd ik bewuster van wat er allemaal op tv is en wat ik echt graag wil zien en wat eigenlijk wel kan worden overgeslagen en dat was een hele hoop.

Gelukkig gebeurden er ook onverwachtse bijzondere dingen. Heel praktisch: doordat ik niet meer bezig was met social media had ik bijvoorbeeld opeens de was in 2 minuten opgevouwen in plaats van anderhalf uur wat ik er normaal over doe. Normaal zet ik de wasmand naast me neer op de bank, zet de tv aan en een uur later staat die wasmand nog steeds onaangeraakt naast me. Hetzelfde met het huishouden: normaal neem ik steeds een pauze om m’n telefoon te pakken. Nu ging dat klusje gewoon in 1 keer door.
Doordat ik minder bezig was met de schermen had ik ook meer tijd om te lezen en te bidden. En te bidden voor anderen. Hoe bijzonder is het dan als je overdag een naam in je hoofd krijgt om voor te bidden en dan ’s avonds hoort dat diegene in een situatie zit en wel gebed kan gebruiken. Iets wat ik ’s middags niet wist maar wel een sterk gevoel had dat ik voor die persoon moest bidden. Daarin zie ik echt Gods leiding.

Warme deken
Aan het begin van de week kreeg iedereen een Bijbelleesrooster met daarin voor iedere dag 3 teksten om mee aan de slag te gaan. Doordat ik die 4 eerder genoemde dingen liet staan had ik nu best veel tijd om te lezen en las dan soms ook meer dan de opgegeven hoofdstukken. Gewoon omdat het kon en ik niet bezig was met al die programma’s die ik nog wilde kijken. Ook heb ik een paar keer in de auto onderweg naar het werk bewust de radio uit gezet en in plaats daarvan gebeden of ben ik gewoon stil geweest om tot rust te komen in m’n hoofd en om te luisteren naar wat God misschien wel te zeggen heeft.
Iedere avond kwamen we als groep een uurtje bij elkaar. De meeste mensen online en met een paar mensen fysiek in de kerkzaal. Het was fijn om met elkaar te kunnen praten over de dag en delen hoe het gaat en voor elkaar te bidden. Dat gaf zoveel rust en was zo waardevol. Als een warme deken die je niet weg wilt doen.

Aanrader
Of je nu gelooft of niet. Ik kan het iedereen aanraden om er voor te kiezen om een aantal dagen iets te laten staan en om jezelf bewust te maken of je datgene nu wel echt nodig hebt, of kan het wel weg? Ik ben er zelf achter gekomen hoeveel tijd ik besteed aan Facebook en YouTube. Confronterend! Maar er staan ook miljoenen mooie, nuttige, christelijke filmpjes op YouTube en Facebook kan best handig zijn, vooral die verkooppagina’s. Dus helemaal verwijderen, dat gaat me nu nog een stap te ver. Maar ik ben er in ieder geval wel een stuk bewuster van geworden dat ik er best een periode zonder kan, en dat mijn wereld echt niet vergaat als ik een weekje offline ben.
Ik begon de week met het wel weten dat God er is. Alleen ervaar ik het niet altijd en daar dan heel onzeker van worden; ben ik de enige die dat heeft, waar is God dan als ik niks merk?
Ik ben de week geëindigd met het weten dat God er altijd is. Ook al ervaar ik dat niet altijd, ik weet het wel. En dat is genoeg.

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: