Just Mercy

Ken je dat, dat een film zo’n indruk maakt dat je er twee weken later nog mee bezig bent in je hoofd en alles wilt weten over het verhaal en de hoofd- bijrolspelers in het verhaal? Dat had ik met Just Mercy.
Een film die zo’n indruk maakte en naar mijn mening echt een ‘must see’ is. Niet omdat het zo’n leuke film is of zo knap bedacht maar omdat het puur realiteit is en iedereen die nooit of te weinig stilstaat bij dit onderwerp net als ik ook wakker moet worden geschud.

Just Mercy gaat over het waargebeurde verhaal van advocaat Bryan Stevenson, tevens de auteur van het boek waar deze film op is gebaseerd.
Bryan Stevenson (gespeeld door Michael B. Jordan) besluit na z’n studie rechten gevangenen te helpen die een oneerlijk proces hebben gekregen en nu vastzitten in de gevangenis of zelfs dodencel niet zelden ook nog eens onschuldig. Een onzekere baan die slecht betaalt maar hij wilt het doen om gerechtigheid te krijgen voor de verdachten in de cel.

In deze film verdedigt hij Walter McMillian een gewone Amerikaanse man met vrouw en kinderen en een goedlopend eigen bedrijf die ervan word beschuldigd een vrouw te hebben vermoord en als straf daarvoor vastzit in de dodencel in Alabama. Hij heeft deze straf gekregen omdat een getuige had gezegd dat hij het had gedaan.
Het probleem alleen.. deze dame werd dood aangetroffen in een stad waar Walter McMillian nog nooit was geweest en op de dag dat zij werd vermoord was hij aan het meehelpen met een inzamelingsactie van de kerk en had dus een flink alibi. Het was dus onmogelijk dat hij echt de moord had gepleegd, maar.. er was dus een getuige die had gezegd dat hij het had gedaan, en de hele stad geloofde dat hij het had gedaan. Dus zijn vrije leven was voorbij.
Dat het slechts 1 getuige was die zei dat hij het had gedaan en het bewijsmateriaal totaal niet klopte werd in dit geval door de vingers van de aanklager gezien.
De reden? Hij was geboren met een donkere huidskleur. Het gevolg daarvan was dat hij geen eerlijk proces kreeg en belandde op death row in Alabama.
Bryan Stevenson probeert zijn onschuld te bewijzen. Iets wat geen gemakkelijke keuze wordt. Omdat veel mensen overtuigd zijn dat hij schuldig is. Bryan wordt regelmatig bedreigt en de aanklager wilt de zaak niet meer openen. Daardoor wordt het verzoek om heropening steeds afgewezen.

Dat donkere mensen anders worden behandelt/gestraft dan blanke mensen is niet onbekend, maar in deze film kwam dat weer eens keihard naar voren en werd je als kijker weer eens wakker geschut hoe erg dat er aan toe gaat.
In een scene in de film vertelt een andere gevangene, Anthony Ray Hilton, die word veroordeeld voor een dubbele moord op 2 restaurantmanagers, dat toen hij werd opgepakt en zei dat hij niks had gedaan de officier zei: ‘het maakt me niet uit of jij het wel of niet hebt gedaan, ik zorg ervoor dat jij gewoon achter de tralies beland. Dan ga je maar zitten voor 1 van je gekleurde vriendjes’. Of hij het wel of niet echt had gedaan maakte niet eens uit, dat hij de ‘verkeerde’ huidskleur had en daarom in de gevangenis belandde en geen geld had om een advocaat te betalen was ‘gewoon flink pech.’
Benieuwd naar zijn verhaal? Dan is deze link écht een aanrader! Het heeft mij tenminste echt geraakt. Het is in het Engels maar met Engelse ondertiteling dus als je een woord niet weet kun je het makkelijk even opzoeken. https://www.youtube.com/watch?v=ZfnTdQ28Hbo

Zo gaat deze hele film over gerechtigheid. Heeft de persoon die in de dodencel zit en dus weet dat iedere dag zijn of haar laatste kan zijn echt datgene gedaan waarvoor hij of zij veroordeelt wordt? Of zit hij alleen daar omdat hij een andere huidskleur heeft? Iets waar ik zelf nooit bij stilsta. En wel een onderwerp waar bij moet worden stilgestaan. Jij of ik kan dan misschien niet letterlijk iets voor die mensen daar betekenen maar ik denk al gewoon aan ze denken en voor ze bidden en beseffen dat het gewoon realiteit is vandaag de dag. Hopelijk komt er dan ooit een dag dat sowieso de dodencellen verdwijnen maar dat er gerechtigheid komt voor iedereen. Of je nu blank of bruin of arm of rijk bent.

Links: Michael B. Jordon acteur die Bryan Stevenson speelt.
Midden: advocaat Bryan Stevenson.
Rechts: Jamie Foxx acteur die de rol van Walter MacMillan speelt.

In deze youtube video praten advocaat Bryan Stevenson en acteur Michael B. Jordan bij Ellen Degeneres over de film en de daadwerkelijke cijfers vandaag de dag en die zijn vind ik shocking!
Donkere verdachten lopen 11x meer kans om de doodstraf te krijgen.
1 op de 3 zwarte baby’s beland in de gevangenis.
1 op de 9 mensen zit onschuldig in de dodencel.

Nu hoop ik natuurlijk dat je nieuwsgierig bent geworden en de film ook daadwerkelijk wilt gaan kijken. Mocht dat zo zijn, dan verwijs ik je door naar onze beste vriend Google.nl. De film staat niet op Netflix maar is wel te vinden via vele andere manieren zoals pathe thuis.

En als je de film hebt gezien, laat je dan een reactie achter? Ik ben benieuwd wat je er van vond.

Liefs,
Charlotte


Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: