Ik had een overbeet

Toen ik in 2012 op dwarsfluitles zat moest ik voor een bepaalde noot m’n onderkaak voor m’n bovenkaak zetten. Iets wat naar mijn mening onmogelijk was en ik ook tegen m’n lerares vertelde. ‘Ja maar jij hebt ook een flinke overbeet.’ Was haar reactie waardoor het logisch was dat ik dat niet kon. Persoonlijk had ik nooit stilgestaan bij dat feit. M’n tandarts had het nooit benoemd en thuis was het ook nooit ter sprake gekomen. Daarbij was m’n gebit wel gewoon netjes recht dus het woord beugel was nooit in m’n hoofd gekomen.

Tot die opmerking dus. Bij m’n eerst volgende tandartsbezoek vroeg ik aan de tandarts wat die er van vond. Hij gaf m’n dwarsfluitlerares gelijk en ik werd doorverwezen naar de orthodontist in Hellevoetsluis, 20 minuten rijden. Daar zou ik 3 jaar lang vaste klant worden. Iets waar ik dus nooit over na had gedacht, maar het kan veranderen. In februari 2013 kreeg ik m’n benedenbeugel. Het is dat het moest en dat die vast zat maar die eerste week wilde ik niks liever dan dat ding eruit trekken.. een paar maanden later werden ook m’n tanden boven ‘verblijd’ met dit ijzerwerk.

In augustus 2013 vertrok ik naar Afrika om 2 maanden vrijwilligerswerk te gaan doen bij stichting mercyships op de Africa Mercy. En beugels.. die kennen ze in Afrika niet 😉 dus ik, oké mijn gebit was een serieuze happening. Volwassenen die serieus vroegen wat dat is en een keer een kind dat zeer verbazingwekkend naar me keek en alleen maar ‘WOW! Wooooow’ kon uitbrengen en voor de zekerheid ook even naar de tanden van een andere vrijwilligster keek om te zien of die ook zulke rare tanden had om vervolgens weer vol verbazing naar mijn mond te kijken. Hilarisch moment was dat.

Half oktober kwam ik weer terug in Nederland en ging het beugelproces weer verder:
elastiekjes, gips happen, nieuwe draadjes, ijzeren ring om m’n tand, schroef in m’n rechteronderkaak vanwege een getrokken kies en dat weer dicht moest groeien.. ik heb van alles gehad.

Omdat al bekend was dat ik een kaakoperatie zou moeten ondergaan wist ik ook dat m’n verstandskiezen eruit zouden moeten. Waarom weet ik niet, maar toen ik in het voorjaar van 2014 naar het ziekenhuis ging om die te laten verwijderen werd medegedeeld dat het die dag niet ging gebeuren maar pas over een half jaar en de operatie daardoor ook een half jaar werd verschoven #baalmomentje. Iets met miscommunicatie. Tja, ik had nog gehoopt dat ik in 2014 klaar zou zijn met het hele proces maar helaas, dat mocht nog een jaartje verder gaan.

Vrijdag 19 juni 2015 was het eindelijk de grote dag. Om half 8 ’s ochtends werd ik in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam verwacht waarom het niet gewoon in het ziekenhuis in de buurt kon? Ik heb geen idee. Na standaard procedure: infuus aanbrengen, vragenlijst invullen, sexy pakje aantrekken, werd ik naar de OK gereden. Een verpleegster die me naar de operatie kamer reed vroeg of ik zenuwachtig was en ergens bang voor was. ‘Ja, dat ik wakker word tijdens de operatie’, dat leek, en lijkt me zo eng. Nadat ze me gerust had gesteld dat dat nog nooit is gebeurd en nooit gaat werken en dat dit voor de artsen een dagelijkse bezigheid was werd ik met een gerust hart de operatie kamer binnen gereden.
Een paar uur later was de operatie geslaagd, was m’n onderkaak ongeveer een cm naar voren en op slot gezet en zag ik eruit als een bont en blauw geslagen hamster.

De volgende ochtend ging ik weer naar huis en de dagen daarna bleef ik die opgezwollen blauwgeslagen hamster met een mond die letterlijk niet verder dan een paar millimeter open ging. Eten deed ik de eerste paar dagen daarom met een injectiespuit. Van de injectiespuit en vloeibaar ging het naar zacht eten en langzamerhand heb ik weer geleerd om alles te kunnen te eten. En dat langzaamaan bedoel ik letterlijk, want als je dat te snel doet dan voelt dat, alsof je een dubbel gebroken kaak hebt.

Inmiddels zijn we 6 jaar verder na die operatie. De beugel ging er ongeveer een jaar later definitief uit. Hoera! Het enige hinder dat ik nu nog ondervind na het hele proces is dat ik geen hagelslag kan eten zonder last te krijgen van m’n kaken, ik kan niet fatsoenlijk een glas in 1 keer leegdrinken zonder te knoeien en ik voel nog precies waar precies m’n kaak is opengemaakt zowel links als rechts. Tip: als je nieuwsgierig bent hoe ze je kaak aan beide kanten hebben opengemaakt en je wilt dat opzoeken op youtube. Doe dat niet. Vooral niet als je zelf de patiënt bent geweest... ik spreek uit ervaring. Ze gaan echt niet zachtzinnig te werk.

Ondanks dat ik het tijdens het jarenlange proces echt niet leuk vond ben ik achteraf toch zo blij dat ik het heb laten doen. En iedereen die aan het begin staat kan ik alleen maar zeggen: Ga ervoor! Het is niet zo dat het voorbij is voordat je het weet. Maar het is wel zo dat als het voorbij is je blij bent dat je het hebt laten doen. Dus mocht je aan het begin staan zou ik zeggen: Zeker doen!

Heb jij een beugel gehad? En kende je mij al voordat ik in het beugelproces belandde?

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: