Zondag

‘houd je aan de heilige rustdag, die dag is voor Mij. 6 dagen mogen jullie werken maar de 7e dag is mijn heilige rustdag. Dan mag niemand werken. (…) Want in zes dagen heb Ik de hemel en de aarde gemaakt, met de zee en alles wat daarin leeft. Maar op de zevende dag was Ik klaar met werken. Die dag rustte Ik. Daarom heb Ik de zevende dag aangewezen als heilige rustdag. Die dag is van Mij.’ Exodus 20:8-11

Het is vandaag zondag. Mijn favoriete dag van de week. Een dag om tot rust te komen. En een dag van ont-moeten. Een dag waarop ik niks moet en een dag waarop ik andere mensen ontmoet.

Zondag is dus voor mij echt een rustdag, het is ook op mijn werk een vaste vrije dag. Dat de zondag een rustdag is ben ik al van vroeger gewend en doordat hier in de omgeving alle winkels op zondag dicht zijn ben ik niet anders gewend dan het als een speciale dag te zien.
Toen ik opgroeide wist ik niet beter dan dat iedereen zondag als rustdag ziet. Nu ik in een bedrijf werk dat op zondag open is merk ik dat dat niet voor iedereen zo is en dat het gewoon een dag is zoals alle andere. Met soms ook typische onbegrip vragen: ‘Je mag toch niks op zondag?’ ‘Mag je dát dan wel op zondag?’ ‘je moet toch elke zondag naar de kerk?’
En dat kan soms ook lastig zijn, want hoe zit dat nu? Wat doe je wel en wat doe je niet op zondag? Om te beginnen: ik mag alles maar niet alles is nodig of voelt goed. Zo vind ik het niet nodig om op zondag boodschappen te doen of om een dagje uit te gaan.
Dat betekent niet dat ik het nooit doe, of niet heb gedaan, maar in ieder geval probeer ik zo veel mogelijk te luisteren te vermijden als het kan en naar m’n geweten te luisteren of iets goed voelt en nodig is of niet. En soms doe ik iets en denk ik later: dit had ik beter niet of beter een andere dag gedaan.

Moet die rustdag echt op zondag?
Laat ik voorop stellen: dit is voor iedereen persoonlijk. Er staat nergens in de bijbel dat je de zondag als rustdag moet houden.
Sidenote: Zondag wordt als de eerste, dan wel als de laatste dag van de week gezien. In het jaar 321 riep de Romeinse Keizer Constantijn de Grote per decreet de Dies Solis (dag van de zon) uit tot officiële rustdag in het West-Romeinse Rijk.
De zondag als zondagsrust is dus pas later ingevoerd. Ik geloof dat God ons een rustdag heeft gegeven omdat het belangrijk voor ons is. Een mens heeft gewoon minimaal 1 dag nodig om tot rust te komen van het werk. Anders houd je het lichamelijk en geestelijk niet vol. Daar is wel eens onderzoek naar gedaan door pas na 10 dagen werken een rustdag te houden. Zondag is het meest gebruikelijk en er hangt dan een rustige sfeer in het dorp omdat er dan minder verkeer is. Maar als jij om bepaalde redenen op zondag geen rustdag kan nemen maar dan bijvoorbeeld maandag je rustdag hebt, en je daar goed bij voelt tja, why not? Zolang je maar een dag in de week neemt om tot rust te komen. Alleen vind ik zondag wel de beste dag omdat ik dan naar de kerk kan en omdat de winkels hier dicht zijn dus er hangt al een rustige sfeer in de omgeving.

Hoe doe ik dat?
Zoals ik al schreef doet iedereen het anders, ook christenen. De een rijd op zondag geen auto of viert geen verjaardag op zondag terwijl de ander zonder moeite op zondag een dagje uit gaat of boodschappen doet. Ik zit zelf ergens daartussen. Ik heb wel m’n verjaardag gevierd op zondag, maar dan wel vanaf ’s middags zodat ik zelf en m’n visite wel de mogelijkheid hebben om naar de kerk te gaan. Maar mijn streven is om op zondag geen geld uit te geven. Dat betekent niet dat ik nooit een cent uitgeef maar als het kan probeer ik het te vermijden.

Zoektocht
Lang was het een zoektocht, want waar ligt voor mij de grens? Uit mezelf ga ik dus niet zomaar uit op zondag, maar wat als iemand me mee vraagt? Of als iemand een feestje geeft in een restaurant op zondag? Of als er op je werk wordt gezegd dat je toch een keer moet werken op zondag in geval van nood, zeg je dan je baan op? Dat vind ik nogal lastig. Eind vorig jaar was ik met een vriendin een weekend in het hotel, tja wat doe je dan? We hadden geen koelkast op de kamer en om nu te dineren met chips of verlepte sla van een dag daarvoor leek ons ook geen aangenaam idee. Dus toch besloten om in het restaurant van het hotel te eten. Het hotel was toch open en het personeel was er toch. Maar dan denk ik wel na of er geen alternatief is.

Inmiddels heb ik wel een weg daarin gevonden wat voor mij fijn is en werkt. Wat ik al schreef probeer ik dus geen mensen voor me te laten werken en ga ik het ook niet bewust opzoeken. Maar als ik met vriendinnen op zondag op het strand ben en ze besluiten dan te blijven eten dan blijf ik niet buiten staan wachten tot ze klaar zijn, maar als ik thuis ben zal ik deze dag geen eten bestellen om te laten bezorgen. Dan eet ik wel een boterham.
Ik denk dat het altijd wel een soort zoektocht blijft en iets is om per situatie te bekijken of het nodig is om geld uit te geven en of het goed voelt. Het is niet zwart wit zo van ´dit mag wel en dit mag niet.´ Want dan zou je ook geen live tv mogen kijken.
Ik geloof ook niet dat het zozeer zondig is als ik iets doe, ik geloof wel dat het beter is om 1 dag apart te zetten voor God en die dag niet te werken en niet een ander voor je te laten werken.


En hoe is dat voor jou? Is zondag voor jou een rustdag en wat doe je dan wel of niet? Of is het voor jou een gewone (werk)dag?

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

2 gedachten over “Zondag

    1. Dat kan inderdaad ook best handig zijn, zelf heb ik ooit 1x gehad dat ik iets was vergeten maar vaak zijn dingen ook te lenen of soms zelf te maken. Voor de dichtstbijzijnde supermarkt moet ik minimaal 20 rijden op zondag dus dan denk ik wel 2x na of ik er écht heen moet.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: