Oppassen. Maar wat geef/vraag je nou?

Zou jij een keer op onze kinderen willen oppassen? Deze vraag krijg ik af en toe gesteld door een ouder die dan op zoek is en blijkbaar mij dan wel geschikt vind voor de taak. De vraag die er dan altijd achteraan komt is: wat vraag je per uur/per avond?

Vanaf mijn tienerjaren pas ik al op, het ging dan meestal zo: ´hoi leuk dat je er bent, daar staat eten en drinken, pak wat je wilt, zo werkt de tv, kinderen slapen, we zijn rond 22:00 thuis. Fijne avond!´ Later werden dat avonden waarin ik ook met de kinderen at en op bed legde. Ik heb een periode gehad waarin ik na schoolse oppas was tussen 15:00 en 17:00. Een aantal jaren gingen voorbij en op een gegeven moment dacht ik: nou dat oppaswerk is denk ik inmiddels wel verleden tijd geworden. Vaak kiezen ouders toch voor een tiener die ´s avonds beschikbaar is en een stuk goedkoper.
En wat brengt me gelijk bij het onderwerp: geld. Want wat vraag je nou per uur? Vraag je überhaupt iets? Op de een of andere manier voelt het toch ongemakkelijk of onbeleefd om te zeggen ´ik wil bedrag X´ en dat voor een avondje tv kijken. En ik vind het ook nogal een verschil: hoeveel kinderen zijn het, slapen ze al of moeten ze ook nog te eten krijgen en op bed worden gelegd? Zijn het kinderen die gelijk slapen of kinderen die de tent afbreken? Vroeger toen ik 12/13/14 was kreeg ik meestal €5,- mee naar huis. Helemaal prima voor een avond tv kijken met chips en cola in een ander huis, met een slapend kind boven want verder gebeurde er niks spannends.
1 keer kreeg ik als tiener een doos drop en ik heb een keer gehad dat ik ´s middags oppaste en geen geld kreeg maar dat de ouders eten hadden besteld en ik mocht blijven eten. Tja, dan ga ik dus echt niet zeggen dat ik ook nog geld wil en dan vind ik dat ook helemaal prima. Het gaat mij om de waardering en hoe die dan wordt geuit maakt me niet veel uit.
De laatste keer dat ik heb opgepast was een paar weken terug op 3 kinderen van in de basisschoolleeftijd. ´s Avonds om 20:00 gingen de ouders weg dus samen eten was niet nodig, een paar spelletjes gespeeld, en om 21:00 gingen ze zonder problemen, oké op een beetje tijdrekken na, zelfstandig naar bed. Op 1 keer ´er zit een mug in m´n slaapkamer´ na was het verder een rustige avond. Eind van de avond ging ik met een paar tientjes naar huis. Aan de ene kant heel fijn, ik kan het goed gebruiken, maar aan de andere kant denk ik dan toch: kan ik dit wel aannemen? Moet ik niet eigenlijk zeggen: nee joh, ik hoef niks hoor. Zou misschien wel netjes zijn en ik weet van mensen die dat echt zullen doen, maar heel eerlijk, ik ben wel altijd blij met een extraatje. En ouders weten neem ik aan zelf heel goed wat ze willen geven en wat ze kunnen missen.

Natuurlijk hoeft het niet altijd om geld te gaan. Zo weet ik dat mijn zus geen geld krijgt maar inmiddels al een mooie lamp en een kledingkast voor de vele dagen en avonden oppassen heeft gekregen. Dat kan ook handig zijn al je afspreekt dat je voor een x aantal uur komt oppassen en dan van de ouders iets moois krijgt.

Afijn, we dwalen af. wat is nou een acceptabel tarief, als je iets wilt geven of wilt krijgen? Volgens een blog die ik las op de website sitly verschilt dat echt per leeftijd, ervaring, diploma´s extra taken zoals huiswerk begeleiden of huishoudelijk.

Op de website zie je dat iemand van mijn leeftijd minimaal €10,80 per uur kunt vragen oké op basis van een 36 urige werkweek. Maar we houden het even makkelijk. Ik heb ervaring dus komt er 0,50 cent bij, extra taken of huishoudelijke klusjes zijn meestal niet van toepassing dus dan zou ik €11,30 per uur kunnen vragen. Voor een hele avond loopt dat al snel op.
Blijkbaar mag ik dus zeggen dat ik dat per uur wil krijgen.

Gelukkig maar voor de ouders ben ik flexibel en is het nooit een discussiepunt. Ouders blij, ik blij en hopelijk kind(eren) blij.

Nu ben ik wel echt benieuwd: vraag jij als je wel eens oppast een vast bedrag? Of geef jij als je wel eens oppas nodig hebt een vast bedrag per avond, of kijk je ook naar wie er komt en wat de ervaringen zijn?

Liefs,

Charlotte

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: