Single, alleenstaand of alleengaand

Pasgeleden was er in mijn kerkelijke gemeente en seminar over alleengaand, alleenstaand en single. Waarin alle thema’s werden besproken. Een thema waar iedereen op wat voor manier ook mee te maken heeft kwam ik achter tijdens de avond. Maar wat ben ik nu? Ben ik alleenstaand, alleengaand of single? En wat is het verschil?

Om te beginnen, single:
Een single persoon is iemand die alleen door het leven gaat, iemand die nog geen partner heeft gevonden maar wel serieus daar naar op zoek is.

De alleengaande:
Een alleengaande is iemand die alleen door het leven gaat, dat kan zijn door:
Het lot ‘het is er gewoon (nog) niet van gekomen.’
Een trauma, bijvoorbeeld een (v)echtscheiding meegemaakt of een andere heftige gebeurtenis waardoor de alleengaande geen relatie meer wilt.
Geen behoefte aan een relatie/iemand om alles mee te delen, dus een bewuste keuze.

De alleenstaande
De alleenstaande is zoals het woord al zegt iemand die er alleen voor staat. Dat kan zijn als alleengaande maar ook als je getrouwd bent of een relatie hebt.
Dit kan zijn:
Alleen in je geloof, een partner hebben die niet gelooft en daar dus alleen in staan. Of juist andersom.
Alleen als directeur in een bedrijf en alleen beslissingen moeten nemen.
Alleenstaande ouder vanwege een scheiding/verlies partner of een partner hebben die veel weg is voor het werk.
Enigst kind.
Geaardheid.
Ziekte.
Allemaal dingen waar je alleen in staat en waardoor je je alleen kunt voelen omdat je niemand hebt om die gevoelens mee te delen.

Kortom er zijn genoeg mogelijkheden om alleenstaand/alleengaand/single te zijn. Zelfs als je een partner hebt. Dat hoeft niet te betekenen dat alleen door het leven gaan meer nadelen heeft dan samen door het leven te gaan.
Paulus schrijft ook in 1 korinthe 7 vanaf vers 25 dat het goed is om te trouwen maar beter is om alleen te blijven, dan heb je alleen jezelf om rekening mee te houden, alleen je eigen problemen om je zorgen om te maken en dan kan je je volledig op God richten. Helemaal waar natuurlijk, alleen is dat soms best lastig. Je hebt vaak als je alleen door het leven gaat ook niet iemand om je problemen en zorgen mee te delen. En samen je geloof delen kan ook heel fijn en belangrijk zijn.
Nu ben ik wel gezegend met lieve mensen om me heen en een paar mensen bij wie ik al m’n problemen en zorgen durf te delen. Dus daar maak ik me geen zorgen om 😉

En ik vind dat zo bijzonder die bijbeltekst, want het lijkt toch wel dat trouwen en een krijgen gezin het grote doel is waarvoor we op deze wereld zijn gemaakt, want als je niet trouwt dan is je leven niet compleet. De datingsites vliegen je om je oren en de #zogelukkig #happyfamily wordt vaak gebruikt onder gezinsfoto’s op social media. En als je zegt niet getrouwd te zijn, of geen relatie te hebben dan krijg je als antwoord ‘dat komt nog wel hoor, je bent zo leuk’. Goed bedoelt natuurlijk maar dat kan niemand zeker weten.
In Genesis 2:18 staat juist dat God zegt ‘het is niet goed dat de mens alleen is. Ik zal hem een helper geven die bij hem past.
God had Adam gemaakt en wist dat het niet goed was dat Adam alleen zou blijven en maakte dus Eva uit de rib van Adam.
Nu kun je dit lezen als: ‘het is niet goed dat de mens alleen is, dus het is het beste om te trouwen want dan ben je niet meer alleen.’ Maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Een helper kan ook gewoon iemand zijn met wie je van alles kunt delen zonder dat je een relatie met die persoon hebt, iemand om samen leuke dingen mee te doen, iemand die je advies geeft bij belangrijke keuzes of je helpt met je financiën. Nou dat heb ik. Dus daarvoor hoef ik niet op zoek naar een man om mee te trouwen.

Maar wat ben ik nu?
Ik ben niet serieus op zoek naar een partner en voel me ook niet echt een single hoe gek dat misschien ook klinkt.
Ik denk dat alleenstaand/alleengaand meer bij mij past. Alleenstaand in mijn werk, ik ben 1 van de weinige christenen onder mijn collega’s en dat kan soms lastig en alleen zijn. Ook woon ik natuurlijk alleen en kan dat soms ook echt alleen zijn, het is tenslotte zo dat als je hulp nodig hebt of als je ergens mee zit dat je dan hulp van buitenaf moet vragen. Men komt niet uit zichzelf naar je toe om je te helpen.
En alleengaand, ik denk door het lot..? De 1 trouwt op z’n 20e de ander op de 40e en andere mensen nooit. Ik vraag me wel eens af waarom maar dat weet ik niet. Net zoals ik niet weet of en eventueel wanneer ik ooit zou trouwen. Ik kan me het nu gewoon echt niet voorstellen, en dat is niet vanwege een negatief zelfbeeld, ik zie het gewoon niet voor me en moet er soms ook echt niet aan denken iemand in m’n huis om rekening mee te moeten houden. Ik vind vaak wel lekker makkelijk zo.
Ik denk nu maar zo: Als God wilt dat ik ooit ga trouwen dan zal Hij er vast ook voor zorgen dat dat gebeurd. Maar zelf heb ik het losgelaten en laat ik me er niet door leiden.
Want het het voordeel van alleen wonen is weer dat je alleen met jezelf rekening hoeft te houden en dat is op bepaalde momenten echt wel heel fijn.

In welke categorie kun jij jezelf het meeste vinden?Liefs Charlotte

Mocht je het interessant vinden om terug te luisteren/te kijken, hieronder de link naar de seminar over het thema.
https://www.youtube.com/watch?v=fczaKb3caE8&t=5827s

Gepubliceerd door Charlotte

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Ik ben Charlotte, 29 jaar en woon op het mooie toeristische Goeree-Overflakkee. In het dagelijks leven werkzaam op een vakantiepark in de buurt. Je kunt hier huis- tuin- en keukenberichten lezen over onderwerpen die dicht bij mij staan waaronder het alleen wonen. Ik vind het fijn om mijn hersenspinsels van mij af te kunnen schrijven en te delen. Daarom zal er zo nu en dan een blog online komen. Geen vaste dagen of vast aantal per week maar gewoon als ik er zin in heb. Like, reageer, geef tips, onderwerpen of wat je maar wilt. Word ik in ieder geval heel blij van :). Pak een kop koffie of thee en kijk eens rond. Er is genoeg leesvoer te vinden. Veel leesplezier! X Liefs, Charlotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: